Barmen/ica
122 sata teoretske i praktične nastave uključuju slijedeće nastavne cjeline:
- - Vrste barova, prodaja i marketing
- - Alkoholna i bezalkoholna pića
- - Sve o cocktailima – teorijski dio
- - Priprema i serviranje cocktaila i toplih napitaka
- - Komunikacijske vještine
Sommelier/ka
122 sata teoretske i praktične nastave prema slijedećem programu:
- - Osnove vinogradarske i vinarske proizvodnje, vinske regije, sorte grožđa
- - Tehnologija proizvodnje vina i vinske sorte grožđa
- - Osnove i metode ocjenjivanja vina
- - Komunikacijske vještine
- - Serviranje i posluživanje vina
Programi osposobljavanja za Barmena/icu i Sommeliera/ku rezultat su projekta To4To koji je financiran sredstvima EU za razvoj ljudskih potencijala.
Učionice u kojima se izvodi nastava opremljene su suvremenom školskom opremom i svim potrebnim sadržajima i pomagalima za kvalitetno odvijanje teoretske i praktične nastave.
Po zavrešenom osposobljavanju polaznicima se izdaje Uvjerenje o osposobljavanju koje omogućuje upis zanimanja u e-radnu knjižicu.
Priprematelj/ica pizze
Program osposobljavanja za priprematelj/icu pizze realizira se kroz 150 sati teoretske i praktične nastave.
Uvjeti za upis u program:
- - završena osmogodišnja škola
- - najmanje 18 godina starosti
- - liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti
Okvirni program obuhvaća:
- - Poznavanje prehrambene robe
- - Osnove higijene
- - Priprema pizze
- - Zaštita na radu, zaštita od požara, prva pomoć
- - Praktična nastava
Nakon završetka programa osposobljavanja polaznici će biti kompetenti:
- - razlikovati i odabrati namirnice za pripremu i izradu pizze
- - provoditi mjere higijene
- - odabrati i rukovati uređajima i priborom
- - odabrati i primjeniti odgovarajuće postupke pri izradi i oblikovanju tijesta te izradi nadjeva za pizzu
- - izraditi pizzu prema normativama
- - čuvati namirnice na odgovarajući način
- - provoditi mjere zaštite na radu
Način izvođenja nastave: konzultativno- instruktivna nastava. Praktični dio programa provodi se u ugostiteljskom objektu koji se bavi pripremom pizze.
Stručno uvjerenje: Uvjerenje o osposobljenosti za poslove priprematelja/ice pizze se upisuje u e-knjižicu.