Primarni tabovi
ZA SVE INFORMACIJE KONTAKTIRAJTE NAS NA 052/501-500 ili diopter@diopter.hr
Ekološki proizvođač povrća, voća i aromatičnog bilja - NOVO!
Vinar i vinogradar
Diopter otvoreno učilište od siječnja 2008. godine provodi “Program osposobljavanja za zanimanje: vinogradar – vinar”, odobren od strane Ministarstva prosvjete i športa. Stečeno osposobljavanje obvezno je svim proizvođačima vina koji svoja vina stavljaju u promet shodno važećim zakonskim propisima, Zakonu o vinu i pratećem Pravilniku. Osposobljavanje podrazumijeva teoretsku i praktičnu edukaciju u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji, s naglaskom na moderne trendove vinogradarenja i vinarenja ne zanemarujući ni tradicijske vrijednosti tih tehnologija.
Seminar se održava pod stručnim vodstvom stručnjaka:
- Tomislav Plaviša, dipl.ing.agr.
- Ivan Mihovilović, dipl.ing.agr.
- Sandi Paris
Program osposobljavanja za Maslinara/ke
Okvirni program obuhvaća:
- - polaznici će biti upoznati s povijesti masline i maslinarstva, osnovama biologije, morfologije, fiziologije u cilju boljeg razumijevanja životnih potreba samih stabala maslina.
- - naučiti će odabrati i urediti teren za podizanje maslinika, održavati mu plodnost kroz upoznavanje sa sustavima za održavanje plodnosti.
- - naučiti će prevenirati nastanku bolesti i napadu štetnika, kao i nositi se s njima u slučaju napada.
- - upoznati će se s sortama, gdje će naglasak biti na autohtonom sortimentu.
- - prenijeti će im se načela rezidbe i formiranja uzgojnih oblika, te pomlađivanje i regeneracija maslina.
- - uz to će biti upoznati s važnosti vremena berbe i čuvanja ploda do prerade, te načinima prerade i čuvanja prerađevina.
- - dio tržišta traži eko – proizvod, pa će i o takvom načinu proizvodnje biti riječi, kao i o marketingu i zaštiti na radu.
Praktična nastava se provodi na poljoprivrednom gospodarstvu sa kojim ustanova ima sklopljen ugovor pod stručnim nadzorom mentora
Stručno uvjerenje:
Uvjerenje o osposobljenosti za poslove maslinara/ke koje se upisuje u e - knjižicu.
Program osposobljavanja za poslove proizvođača/ice pršuta
Uvjeti za upis u program: završena osmogodišnja škola, najmanje 15 godina starosti
Okvirni program obuhvaća:
- - Polaznici će biti upoznati o povijesnom razvoju proizvodnje domaćih pršuta po tradicionalnim recepturama
- - Naučiti će načine skladištenja mesa za pršut
- - Naučiti će prehrambene vrijednosti domaćih pršuta
- - Naučiti će propise o živežnim namirnicama
- - Znati će se koristiti postupcima konzerviranja i skladištenja mesa
- - Naučiti će primjenjivati suvremene metode zaštite i higijene u radu
- - Steći će vještine za primjenu strojeva i uređaja koji se koriste pri radu
- - Naučiti će specifičnosti zaštite na radu
Praktična nastava se provodi sa poljoprivrednim gospodarstvom koji se bavi proizvodnjom pršuta sa kojim ustanova ima sklopljen ugovor pod stručnim nadzorom mentora
Stručno uvjerenje:
Uvjerenje o osposobljenosti za poslove proizvođača /ice pršuta se upisuje u e - knjižicu.
Program osposobljavanja za poslove uzgajivača/ice i sakupljača/ice gljiva
Uvjeti za upis u program: završena osmogodišnja škola, najmanje 15 godina starosti
Okvirni program obuhvaća :
- - Polaznici će biti upoznati o važnosti hranjivih i ljekovitih svojstva gljiva
- - Naučiti će bitne elemente morfologije (karakteristike, vrste i fiziologija gljiva)
- - Naučiti će načine uzgoja gljiva ( po vrstama)
- - Znati će pronalaziti, raspoznati različite vrste gljiva
- - Polaznici će biti upoznati s radnjama u plasteniku ili drugom mjestu uzgoja gljiva
- - Naučiti će primjenjivati suvremene metode zaštite i higijene na radu
Praktična nastava se provodi u poljoprivrednom gospodarstvu koji se bavi poslovima uzgoja i sakupljanja gljiva sa kojim ustanova ima sklopljen ugovor, pod stručnim nadzorom mentora
Stručno uvjerenje:
Uvjerenje o osposobljenosti za poslove uzgajivača/ice i sakupljača/ice gljiva
Program osposobljavanja za proizvođača/ice rakije i drugih aromatiziranih pića
Uvjeti za upis u program: završena osmogodišnja škola, najmanje 18 godina starosti
Okvirni program obuhvaća:
- - Priprema sirovina za proizvodnju Fermentacija, destilacija, odležavanje destilata, razrjeđivanje- diluiranje destilata
- - Mane i nedostaci rakija / destilata kao uzrok nepravilno vođene fermentacije, destilacije ili odležavanja i načini njihovog otklanjanja
- - Kontrola kvaliteta rakija
- - Senzorne analize rakija
- - Marketing i tržište rakija te drugih aromatiziranih pića
- - Ekonomika proizvodnje rakija i drugih alkoholnih pića
- - Zakonski propisi u RH vezani za proizvodnju rakija i drugih aromatiziranih pića
- - Praktična obuka s primjerima rješavanja problema koji se javljaju u proizvodnji
- - Polaznici će biti osposobljeni primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći
Stručno uvjerenje:
Uvjerenje o osposobljenosti za proizvođača rakije i drugih aromatiziranih pića
- - osnove botanike aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja
- - uzgoj i sakupljanje aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja
- - prerada aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja
- - zaštita na radu
- - praktična nastava
Nakon završetka programa polaznik će:
- - razlikovati porodice aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja
- - odabrati i primjeniti agrotehničke mjere potrebne za ekološki uzgoj aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja
- - provoditi kontrolu rasta u uzgoju
- - provodit postupke dobivanja i čuvanja eteričnog ulja, hidrolata i ekstrakata
- - planirati troškove i plasman proizvoda na tržište
- - koristiti zaštitnu opremu i provoditi mjere zaštite na radu
Način izvođenja programa: konzultativno- instruktivna nastava
Stručno uvjerenje: uvjerenje o osposobljenosti
Rezač/ica voćaka i vinove loze
Verificirani program osposobljavanja za poslove rezača/ice voćaka i vinove loze realizira se kroz 120 nastavnih sati kroz teorijski i praktični dio nastave.
Uvjeti za upis u program: završena osnovna škola, navršenih 18 godina života, zdravstve i psihofizičke sposobnosti za obavljanje poslova rezidbe voćaka i vinove loze
Okvirni program obuhvaća:
- - Morfologija i fiziologija voćaka
- - Rezidba voćaka
- - Uzgojni oblici voćaka
- - Morfologija i fiziologija vinove loze
- - Rezidba vinove loze
- - Uzgojni oblici vinove loze
- - Zaštita na radu, zaštita od požara i prva pomoć
- - Praktična nastava
Nakon završetka programa polaznik će moći:
- - planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do rezidbe
- - razlikovati, odabrati i formirati voćnu vrstu i vinovu lozu
- - primijeniti naučene tehnike rezidbe i obaviti rezidbu voćaka i vinove loze
- - provoditi rezidbu voćaka i vinove loze u skladu s postupcima preventivne zaštite od bolesti i štetnika
- - zbrinuti biljne ostatke rezidbe prema potrebi
- - primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.
Način izvođena nastave: konzultativno- instruktivna nastava
Stručno uvjerenje: uvjerenje o osposobljenosti.