Primarni tabovi
ZA SVE INFORMACIJE KONTAKTIRAJTE NAS NA 052/501-500 ili diopter@diopter.hr
Barmen/ica
122 sata teorijske i praktične nastave uključuju slijedeće nastavne cjeline:
- Vrste barova, prodaja i marketing
- Alkoholna i bezalkoholna pića
- Sve o cocktailima – teorijski dio
- Priprema i serviranje cocktaila i toplih napitaka
- Komunikacijske vještine
Sommelier/ka
122 sata teorijske i praktične nastave prema slijedećem programu:
- Osnove vinogradarske i vinarske proizvodnje, vinske regije, sorte grožđa
- Tehnologija proizvodnje vina i vinske sorte grožđa
- Osnove i metode ocjenjivanja vina
- Komunikacijske vještine
- Serviranje i posluživanje vina
Programi osposobljavanja za Barmena/icu i Sommeliera/ku rezultat su projekta To4To koji je financiran sredstvima EU za razvoj ljudskih potencijala.
Učionice u kojima se izvodi nastava opremljene su suvremenom školskom opremom i svim potrebnim sadržajima i pomagalima za kvalitetno odvijanje teoretske i praktične nastave.
Po završenom osposobljavanju polaznicima se izdaje Uvjerenje o osposobljavanju koje omogućuje upis zanimanja u e-radnu knjižicu.
Priprematelj/ica pizze
Program osposobljavanja za priprematelj/icu pizze realizira se kroz 150 sati teorijske i praktične nastave.
Uvjeti za upis u program:
- završena osmogodišnja škola
- najmanje 18 godina starosti
- liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti
Okvirni program obuhvaća:
- Poznavanje prehrambene robe
- Osnove higijene
- Priprema pizze
- Zaštita na radu, zaštita od požara, prva pomoć
- Praktična nastava
Nakon završetka programa osposobljavanja polaznici će biti kompetenti:
- razlikovati i odabrati namirnice za pripremu i izradu pizze
- provoditi mjere higijene
- odabrati i rukovati uređajima i priborom
- odabrati i primjeniti odgovarajuće postupke pri izradi i oblikovanju tijesta te izradi nadjeva za pizzu
- izraditi pizzu prema normativama
- čuvati namirnice na odgovarajući način
- provoditi mjere zaštite na radu
Način izvođenja nastave: konzultativno-instruktivna nastava. Praktični dio programa provodi se u ugostiteljskom objektu koji se bavi pripremom pizze.
Stručno uvjerenje: Uvjerenje o osposobljenosti za poslove priprematelja/ice pizze se upisuje u e-knjižicu.
Jednostavni poslovi u zanimanju kuhar/ica
Program u trajanju od 180 sati se realizira kroz teorijsku i praktičnu nastavu.
Program može upisati osoba koja ima:
- završenu osnovnu školu
- 18 godina života
- liječničko uvjerenje
Polaznici će naučiti odabrati prave namirnice, provoditi tehnološke postupke gotovljenja jednostavnih jela, pomagati pri pripremi jela te pravilno rukovati kuhinjskim strojevima, uređajima i priborom.
Po završetku programa polaznici će dobiti uvjerenje o osposobljenosti, verificirano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koje se upisuje u e-knjižicu.
Jednostavni poslovi u zanimanju slastičar/ka
Program u trajanju od 180 sati se realizira kroz teorijsku i praktičnu nastavu.
Program može upisati osoba koja ima:
- završenu osnovnu školu
- 18 godina života
- liječničko uvjerenje
Program omogućuje polaznicima da pravilno koriste i održavaju slastičarski pribor i alate, pripremu jednostavnih slastica i pomaganje u pripremi i gotovljenju složenijih slastica te izvedbu pripreme i pomoćnih poslova u slastičarstvu na pravilan i stručan način.
Po završetku programa polaznici će dobiti uvjerenje o osposobljenosti, verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanjakoje se upisuje u e-knjižicu.