ILCES

ILCES - Intergenerational Learning Communitie

Europski zeleni dogovor (The European Green Deal) postavio je ambiciozan cilj za države članice, kako bi postale klimatski neutralne do 2050. godine. Postizanje cilja zahtijeva zajedničke napore svih sudionika, od vlade i poduzeća pa sve do ustanova za obrazovanje i članova lokalne zajednice svih dobnih skupina.

Kako bi se vodio ekološki prihvatljiv životni stil, građani bi trebali jasno razumjeti ekološki utjecaj na vlastite živote, te posjedovati relevantne vještine i kompetencije. Upravo zbog toga, centri za obrazovanje odraslih (kao i nevladine organizacije, knjižnice, muzeji itd.) mogu postati „zeleni“ zagovornici promovirajući održivost i ekološku osviještenost među mladom, odraslom i starijom populacijom.

ILCES namjerava pomoći ustanovama za obrazovanje odraslih kako bi postali napredni centri za učenje koji promiču ekološku svijest temeljenu na 6R održivosti:

  1. Rethinking - promišljanju
  2. Refusing - odbijanju
  3. Reducing - smanjivanju
  4. Reusing – ponovnom korištenju
  5. Repairing – popravljanju
  6. Recycling - recikliranju 

 

NOSITELJI PROJEKTA:

  • Latvia University of Life Sciences and Technologies (Latvija)
     

PARTNERI NA PROJEKTU

  • CESIE (Italija)
  • Volkshochschule im Landkreis Cham e.V. (Njemačka)
  • Redial Partnership CLG (Irska)
  • Diopter - otvoreno učilište (Hrvatska)

 

Ovaj projekt je financiran uz potporu Europske komisije. Podrška Europske komisije za izradu ove publikacije ne znači odobravanje sadržaja koji održava stavove autora, te se Komisija ne može smatrati odgovornom za bilo kakvu uporabu informacija sadržanih u njoj. 

VAUČERI U OBRAZOVANJU ODRASLIH

ISKORISTI PRILIKU I UGRABI SVOJ VAUČER!

ZA SVE INFORMACIJE KONTAKTIRAJTE NAS NA 052/501-500 ili diopter@diopter.hr

 


 

Barmen/ica

122 sata teorijske i praktične nastave uključuju slijedeće nastavne cjeline:

  • Vrste barova, prodaja i marketing
  • Alkoholna i bezalkoholna pića
  • Sve o cocktailima – teorijski dio
  • Priprema i serviranje cocktaila i toplih napitaka
  • Komunikacijske vještine

 

Sommelier/ka

122 sata teorijske i praktične nastave prema slijedećem programu:

  • Osnove vinogradarske i vinarske proizvodnje, vinske regije, sorte grožđa
  • Tehnologija proizvodnje vina i vinske sorte grožđa
  • Osnove i metode ocjenjivanja vina
  • Komunikacijske vještine
  • Serviranje i posluživanje vina

Programi osposobljavanja za Barmena/icu i Sommeliera/ku rezultat su projekta To4To koji je financiran sredstvima EU za razvoj ljudskih potencijala.
Učionice u kojima se izvodi nastava opremljene su suvremenom školskom opremom i svim potrebnim sadržajima i pomagalima za kvalitetno odvijanje teoretske i praktične nastave.

Po završenom osposobljavanju polaznicima se izdaje Uvjerenje o osposobljavanju koje omogućuje upis zanimanja u e-radnu knjižicu.


 

Priprematelj/ica pizze

Program osposobljavanja za priprematelj/icu pizze realizira se kroz 150 sati teorijske i praktične nastave.

Uvjeti za upis u program

  • završena osmogodišnja škola
  • najmanje 18 godina starosti
  • liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti

Okvirni program obuhvaća

  • Poznavanje prehrambene robe
  • Osnove higijene
  • Priprema pizze
  • Zaštita na radu, zaštita od požara, prva pomoć
  • Praktična nastava

Nakon završetka programa osposobljavanja polaznici će biti kompetenti:

  • razlikovati i odabrati namirnice za pripremu i izradu pizze
  • provoditi mjere higijene
  • odabrati i rukovati uređajima i priborom
  • odabrati i primjeniti odgovarajuće postupke pri izradi i oblikovanju tijesta te izradi nadjeva za pizzu
  • izraditi pizzu prema normativama
  • čuvati namirnice na odgovarajući način
  • provoditi mjere zaštite na radu

Način izvođenja nastave: konzultativno-instruktivna nastava. Praktični dio programa provodi se u ugostiteljskom objektu koji se bavi pripremom pizze.

Stručno uvjerenje:  Uvjerenje o osposobljenosti za poslove priprematelja/ice pizze se upisuje u e-knjižicu.

 


 Jednostavni poslovi u zanimanju kuhar/ica

Program u trajanju od 180 sati se realizira kroz teorijsku i praktičnu nastavu.

Program može upisati osoba koja ima:

  • završenu osnovnu školu
  • 18 godina života
  • liječničko uvjerenje 

Polaznici će naučiti odabrati prave namirnice, provoditi tehnološke postupke gotovljenja jednostavnih jela, pomagati pri pripremi jela te pravilno rukovati kuhinjskim strojevima, uređajima i priborom.

Po završetku programa polaznici će dobiti uvjerenje o osposobljenosti, verificirano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koje se upisuje u e-knjižicu.


 

 Jednostavni poslovi u zanimanju slastičar/ka

Program u trajanju od 180 sati se realizira kroz teorijsku i praktičnu nastavu.

Program može upisati osoba koja ima:

  • završenu osnovnu školu
  • 18 godina života
  • liječničko uvjerenje

Program omogućuje polaznicima da pravilno koriste i održavaju slastičarski pribor i alate, pripremu jednostavnih slastica i pomaganje u pripremi i gotovljenju složenijih slastica te izvedbu pripreme i pomoćnih poslova u slastičarstvu na pravilan i stručan način.

Po završetku programa polaznici će dobiti uvjerenje o osposobljenosti, verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanjakoje se upisuje u e-knjižicu.