Ekološki proizvođač povrća, voća i aromatičnog bilja - NOVO!

 
 
U sklopu projekta Eko je fora Diopter - otvoreno učilište i udruga IEP - Istarski eko proizvod razvili su novi program osposobljavanja za ekološkog proizvođača povrća, voća i aromatičnog bilja. Program traje 150 sati te uključuje teorijsku i praktičnu nastavu. Program je verificiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te je u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.
Uvjeti za upis u program: završena srednja škola, 17 godina života i liječničko uvjerenje medicine rada o zdravtsvenoj sposobnosti
Okvirni program obuhvaća:
- ekološke metode za uzgoj povrća, voća i aromatičnog bilja
- korištenje zaštitinih sredstava dozvoljenih u ekološkoj poljoprivredi
- primjena pravilne ekološke agrotehnike (obrada tla, gnojidba) i pomotehničke mjere (rezidba, razmnožavanje)
- odabir pravilnog termina berbe povrća, voća i aromatičnog bilja
- primjena pravilnih postupaka sušenja i destilacije aromatičnog bilja
- planiranje troškova i plasman proizvoda na tržište
Način izvođenja nastave: konzultativno-instruktivna nastava
Praktična nastava se provodi na edukacijskom nasadu učilišta i OPG-ima sa kojim učilište ima sklopljen ugovor pod stručnim nadzorom mentora
Stručno uvjerenje se upisuje e-knjižicu.
 

 

Vinar i vinogradar

 

Diopter otvoreno učilište od siječnja 2008. godine provodi “Program osposobljavanja za zanimanje: vinogradar – vinar”, odobren od strane Ministarstva prosvjete i športa. Stečeno osposobljavanje obvezno je svim proizvođačima vina koji svoja vina stavljaju u promet shodno važećim zakonskim propisima, Zakonu o vinu i pratećem Pravilniku. Osposobljavanje podrazumijeva teoretsku i praktičnu edukaciju u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji, s naglaskom na moderne trendove vinogradarenja i vinarenja ne zanemarujući ni tradicijske vrijednosti tih tehnologija.

Seminar se održava pod stručnim vodstvom stručnjaka:

  • Tomislav Plaviša, dipl.ing.agr.
  • Ivan Mihovilović, dipl.ing.agr.
  • Sandi Paris
 

Program osposobljavanja za Maslinara/ke

Verificirani program osposobljavanja za Maslinara/ke realizira se kroz 120 nastavnih sati kroz teoretski i praktični dio nastave
Uvjeti za upis u program: završena osmogodišnja škola, najmanje 15 godina starosti
Okvirni program obuhvaća:
  • - polaznici će biti upoznati s povijesti masline i maslinarstva, osnovama biologije, morfologije, fiziologije u cilju boljeg razumijevanja životnih potreba samih stabala maslina.
  • - naučiti će odabrati i urediti teren za podizanje maslinika, održavati mu plodnost kroz upoznavanje sa sustavima za održavanje plodnosti.
  • - naučiti će prevenirati nastanku bolesti i napadu štetnika, kao i nositi se s njima u slučaju napada.
  • - upoznati će se s sortama, gdje će naglasak biti na autohtonom sortimentu.
  • - prenijeti će im se načela rezidbe i formiranja uzgojnih oblika, te pomlađivanje i regeneracija maslina.
  • - uz to će biti upoznati s važnosti vremena berbe i čuvanja ploda do prerade, te načinima prerade i čuvanja prerađevina.
  • - dio tržišta traži eko – proizvod, pa će i o takvom načinu proizvodnje biti riječi, kao i o marketingu i zaštiti na radu.
Način izvođenja nastave: konzultativno- instruktivna nastava
Praktična nastava se provodi na poljoprivrednom gospodarstvu sa kojim ustanova ima sklopljen ugovor pod stručnim nadzorom mentora
Stručno uvjerenje:
Uvjerenje o osposobljenosti za poslove maslinara/ke koje se upisuje u e - knjižicu.
 

Program osposobljavanja za poslove proizvođača/ice pršuta

Verificirani program osposobljavanja za poslove proizvođača/ice pršuta realizira se kroz 120 nastavnih sati kroz teorijski i praktični dio nastave.
Uvjeti za upis u program: završena osmogodišnja škola, najmanje 15 godina starosti
Okvirni program obuhvaća:
  • - Polaznici će biti upoznati o povijesnom razvoju proizvodnje domaćih pršuta po tradicionalnim recepturama
  • - Naučiti će načine skladištenja mesa za pršut
  • - Naučiti će prehrambene vrijednosti domaćih pršuta
  • - Naučiti će propise o živežnim namirnicama
  • - Znati će se koristiti postupcima konzerviranja i skladištenja mesa
  • - Naučiti će primjenjivati suvremene metode zaštite i higijene u radu
  • - Steći će vještine za primjenu strojeva i uređaja koji se koriste pri radu
  • - Naučiti će specifičnosti zaštite na radu
Način izvođenja nastave: konzultativno- instruktivna nastava
Praktična nastava se provodi sa poljoprivrednim gospodarstvom koji se bavi proizvodnjom pršuta sa kojim ustanova ima sklopljen ugovor pod stručnim nadzorom mentora
Stručno uvjerenje:
Uvjerenje o osposobljenosti za poslove proizvođača /ice pršuta se upisuje u e - knjižicu.

 

Program osposobljavanja za poslove uzgajivača/ice i sakupljača/ice gljiva

Verificirani program osposobljavanja za poslove proizvođača/ice pršuta realizira se kroz 150 nastavnih sati kroz teorijski i praktični dio nastave
Uvjeti za upis u program: završena osmogodišnja škola, najmanje 15 godina starosti
Okvirni program obuhvaća :
  • - Polaznici će biti upoznati o važnosti hranjivih i ljekovitih svojstva gljiva
  • - Naučiti će bitne elemente morfologije (karakteristike, vrste i fiziologija gljiva)
  • - Naučiti će načine uzgoja gljiva ( po vrstama)
  • - Znati će pronalaziti, raspoznati različite vrste gljiva
  • - Polaznici će biti upoznati s radnjama u plasteniku ili drugom mjestu uzgoja gljiva
  • - Naučiti će primjenjivati suvremene metode zaštite i higijene na radu
Način izvođenja nastave: konzultativno- instruktivna nastava
Praktična nastava se provodi u poljoprivrednom gospodarstvu koji se bavi poslovima uzgoja i sakupljanja gljiva sa kojim ustanova ima sklopljen ugovor, pod stručnim nadzorom mentora
Stručno uvjerenje:
Uvjerenje o osposobljenosti za poslove uzgajivača/ice i sakupljača/ice gljiva
 

Program osposobljavanja za proizvođača/ice rakije i drugih aromatiziranih pića

Verificirani program osposobljavanja za poslove proizvođača/ice rakije realizira se kroz 120 nastavnih sati kroz teorijski i praktični dio nastave.
Uvjeti za upis u program: završena osmogodišnja škola, najmanje 18 godina starosti
Okvirni program obuhvaća:
  • - Priprema sirovina za proizvodnju Fermentacija, destilacija, odležavanje destilata, razrjeđivanje- diluiranje destilata
  • - Mane i nedostaci rakija / destilata kao uzrok nepravilno vođene fermentacije, destilacije ili odležavanja i načini njihovog otklanjanja
  • - Kontrola kvaliteta rakija
  • - Senzorne analize rakija
  • - Marketing i tržište rakija te drugih aromatiziranih pića
  • - Ekonomika proizvodnje rakija i drugih alkoholnih pića
  • - Zakonski propisi u RH vezani za proizvodnju rakija i drugih aromatiziranih pića
  • - Praktična obuka s primjerima rješavanja problema koji se javljaju u proizvodnji
  • - Polaznici će biti osposobljeni primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći
Način izvođenja programa: konzultativno- instruktivna nastava
Stručno uvjerenje:
Uvjerenje o osposobljenosti za proizvođača rakije i drugih aromatiziranih pića
 
Uzgajivač/ica, sakupljač/ica i prerađivač/ica aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja
Verificirani program osposobljavanja za uzgajivač/icu, sakupljača/icu i prerađivača/icu aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja realizira se kroz 150 nastavnih sati kroz teorijski i praktični dio nastave.
Uvjeti za upis u program: završena osnovna škola, navršenih 15 godina, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova uzgoja, sakupljanja i prerade aromatičnog i začinskog bilja.
Okvirni program obuhvaća:
  • - osnove botanike aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja
  • - uzgoj i sakupljanje aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja
  • - prerada aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja
  • - zaštita na radu
  • - praktična nastava

Nakon završetka programa polaznik će:

  • - razlikovati porodice aromatičnog, začinskog i ljekovitog  bilja
  • - odabrati i primjeniti agrotehničke mjere potrebne za ekološki uzgoj aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja
  • - provoditi kontrolu rasta u uzgoju
  • - provodit postupke dobivanja i čuvanja eteričnog ulja, hidrolata i ekstrakata
  • - planirati troškove i plasman proizvoda na tržište
  • - koristiti zaštitnu opremu i provoditi mjere zaštite na radu

Način izvođenja programa: konzultativno- instruktivna nastava

Stručno uvjerenje: uvjerenje o osposobljenosti

Rezač/ica voćaka i vinove loze

Verificirani program osposobljavanja za poslove rezača/ice voćaka i vinove loze realizira se kroz 120 nastavnih sati kroz teorijski i praktični dio nastave.

Uvjeti za upis u program: završena osnovna škola, navršenih 18 godina života, zdravstve i psihofizičke sposobnosti za obavljanje poslova rezidbe voćaka i vinove loze

Okvirni program obuhvaća:

  • - Morfologija i fiziologija voćaka
  • - Rezidba voćaka
  • - Uzgojni oblici voćaka
  • - Morfologija i fiziologija vinove loze
  • - Rezidba vinove loze
  • - Uzgojni oblici vinove loze
  • - Zaštita na radu, zaštita od požara i prva pomoć
  • - Praktična nastava

Nakon završetka programa polaznik će moći:

  • - planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do rezidbe
  • - razlikovati, odabrati i formirati voćnu vrstu i vinovu lozu
  • - primijeniti naučene  tehnike rezidbe i obaviti rezidbu voćaka i vinove loze
  • - provoditi rezidbu voćaka i vinove loze u skladu s postupcima preventivne zaštite od bolesti i štetnika
  • - zbrinuti biljne ostatke rezidbe prema potrebi
  • - primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.

Način izvođena nastave: konzultativno- instruktivna nastava

Stručno uvjerenje: uvjerenje o osposobljenosti.